Gezellenbijeenkomst: de urgentie van Aardewerk

Op donderdag 24 november, van 15.30 tot 20.00 uur, is de jaarlijkse bijeenkomst van het Gezelschap Waardenwerk in de Oranjerie van De Moestuin in Utrecht. Op deze bijeenkomst voor gezellen en andere geïnteresseerden, staat dit jaar de urgentie van ‘Aardewerk’ centraal. Dit begrip verwijst naar alle vormen van waardenwerk die in het teken staan van het behoeden van de Aarde die ons draagt. De Aarde begrijpen wij als de smalle zone op de planeet – zo’n tien kilometer hoog en tien kilometer diep – waarin levende wezens kunnen gedijen, ook wel de ‘biosfeer’ genoemd.

 

Wij weten inmiddels dat de moderne vooruitgang de bewoonbaarheid van de Aarde voor heel veel levensvormen in hoge mate heeft aangetast – en misschien wel onherstelbaar heeft beschadigd. Dat feit onder ogen zien en in beweging komen, het niet zomaar laten gebeuren, is beginnen met Aardewerk. Het werk dat bijdraagt aan het behoeden van de Aarde is niet alleen urgent maar ook in ontwikkeling. We moeten samen uitvinden wat echt helpt en daarbij verschillende niveaus met elkaar verbinden: emotioneel, relationeel, professioneel, conceptueel en artistiek. Aardewerk is hands-on waardenwerk dat de Aarde en toekomstige generaties deugd doet, en kan alleen gedijen als werk in uitvoering, in goed gezelschap.

Via inspirerende bijdragen van verschillende geëngageerde sprekers en via gesprekken in kleine groepen, verkennen we op deze bijeenkomst hoe Aardewerk een grotere plek kan krijgen in ons eigen leven en werken en wat kan helpen om de vertwijfeling en moedeloosheid die daarbij op de loer liggen samen uit te houden en om te buigen, vanuit een dieper besef waar het in onze tijd en in ons leven echt om gaat.

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in de Oranjerie van De Moestuin, Laan van Maarschalkerweerd 2, 3585 LJ in Utrecht. (Direct achter stadion Galgenwaard, vanaf Utrecht CS snel en goed bereikbaar met de sneltram.) www.moestuinutrecht.nl

Kosten en aanmelden
Deelnameprijs: € 49,50. Kortingsprijs voor studenten: € 27,50. Bij de prijs is inbegrepen een veganistische ‘aangeklede maaltijdsoep’ van De Moestuin en een nieuw cahier over Aardewerk dat speciaal voor deze bijeenkomst wordt samengesteld. U kunt zich aanmelden en betalen via deze link.

Met bijdragen van:

Kees Klomp: ‘Waarde in de betekeniseconomie‘ (voordracht)

Kees Klomp is lector Betekeniseconomie bij Kenniscentrum Business Innovation en activistisch onderzoeker van economische systeemverandering.

Bekijk hier een korte intro van Kees Klomp over de betekeniseconomie.

Anne-Marie Pronk: ‘Persoonlijke zoektocht van een klimaatcampaigner’ (korte voordracht)

Anne-Marie Pronk is senior projectleider communicatie bij ARK Natuurontwikkeling en klimaatcampaigner.

Michiel Korthals: ‘Van landbouw naar aardebouw’ (column)

Michiel Korthals is filosoof en voormalig hoogleraar toegepaste filosofie aan de Universiteit van Wageningen en gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit en de University of Gastronomic Sciences. Begin 2023 verschijnt zijn nieuwe boek ‘Goed Leven als Aardbewoners’.

Lees hier de blog van Michiel Korthals ‘Moeten we zeldzame appelrassen eten?’

Wouter Kusters: ‘De hond in het vliegtuig’ (column)

Wouter Kusters is filosoof, taalkundige, docent en auteur. Momenteel legt hij de laatste hand aan zijn nieuwe boek over filosofie en klimaatverandering.

Henk Manschot: ‘Bruno Latours atelier’ (column)

Henk Manschot is emeritus-hoogleraar Ethiek en voormalig rector van de Universiteit voor Humanistiek. Hij publiceerde in 2016 het boek ‘Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie’.

Bekijk hier een korte intro van Henk Manschot over de urgentie van Aardewerk.

Blanche Beijersbergen van Henegouwen: ‘Liefdesbrieven aan de Aarde‘ (oefening)

Als Levenskunstenaar schrijft, schildert en creëert Blanche bijeenkomsten; expressies die verbinden met de schoonheid in mens en natuur.

Lees hier de blog van Blanche Beijersbergen ‘Liefdesbrieven aan de Aarde’

Bart van Rosmalen: muzische bijdrage

Bart van Rosmalen is lector Kunst en Professionalisering aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en De Baak (trainingsinstituut voor ontwikkeling en leiderschap) en improviserend cellist.

Peter Rombouts: muzische bijdrage

Peter Rombouts is organisatiekundige, veranderkundige, danser, trainer, begeleider, onderzoeker, docent en maker.

Lars Moratis: gespreksleider en geïnterviewde

Lars Moratis is leerstoelhouder Management Education for Sustainability, oprichter van ImpactAcademy en redacteur van Waardenwerk.

Harry Kunneman: gespreksleider en interviewer

Harry Kunneman is emeritus hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en drijvende kracht achter Waardenwerk.

Heeft u vragen over deze gezellenbijeenkomst? Mail dan naar info@waardenwerk.nl