Leergang ‘Waardenwerk in de praktijk’

1e Leergang: Maart – juni 2021, in Antropia, Driebergen-Zeist: volgeboekt
2e Leergang: Februari – september 2022, in Antropia, Driebergen-Zeist: volgeboekt

In februari 2022 start de tweede editie van de Leergang ‘Waardenwerk in de praktijk’ onder leiding van Harry Kunneman. In deze zesdaagse leergang staat de vraag centraal hoe onder de huidige maatschappelijke omstandigheden in je eigen omgeving bij te dragen aan werk dat deugt en deugd doet. Vanuit de onderzoekstraditie rond normatieve professionalisering en waardenwerk, waarvan Harry een van de centrale gangmakers is, richt deze leergang zich op professionals die goed werk uit hun handen willen laten komen dat ook in maatschappelijk opzicht betekenisvol is.

Inhoud

Met het oog daarop verlaten we in deze leergang de ‘hoge gronden’ van de bewezen kennis en de definitieve oplossingen. Zoals Jan Nap schrijft in het tweede Cahier Waardenwerk: ”Ik word soms moe van al het ‘gepraat’, geschrijf, geluid, ook het gepraat van mezelf… Is er naast goede bedoelingen, grote inzet, niet ook een eindeloos herhalen van zetten? Al dat gedoe, die eindeloze stoet aan adviseurs, aanjagers, vernieuwers, dat gebabbel. Organisatie-ontwikkeling? Zou het? Wat hebben we aan al die mooie woorden: lean, agile, wendbaar, transparant, social design, inclusief, disruptief et cetera, et cetera, terwijl achter de schermen het langs elkaar heen werken, het ontwijken, de verspilling, het weglekken van energie, het duiken, het zwartepieten en de enge spelletjes gewoon doorgaan.”1

Opbouw

De leergang omvat zes dagen, verdeeld over 6 maanden. Met de nodige ruimte voor persoonlijke inbreng en onderlinge uitwisseling, behandelt Harry Kunneman in zes ochtenden de belangrijkste conceptuele en praktische wegwijzers uit het gedachtengoed van normatieve professionalisering en waardenwerk, ondersteund door een oefening in subgroepen. In de middagen worden die wegwijzers verder uitgediept en geconcretiseerd via een gesprek met twee professionals uit de praktijk, die promotieonderzoek hebben gedaan op het gebied van normatieve professionalisering. In die gesprekken komen de belangrijkste ervaringen en inzichten uit hun onderzoek aan de orde, en verkennen we de manier waarop zij in hun eigen leven en werken waardenwerk in praktijk proberen te brengen. Aansluitend daarop doen we een oefening, gericht op de eigen werkpraktijken van de deelnemers. Tot slot brengen we de belangrijkste vervolgvragen bij elkaar die bij de deelnemers, terugkijkend en vooruitkijkend, naar voren komen.

Praktische informatie

Leergangbegeleiders: Prof. dr. Harry Kunneman, dr.mr. Antoinette BolscherAantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16

Voor wie: professionals en leidinggevenden op HBO- of op academisch niveau die werkzaam zijn in mensgerichte beroepen en maatschappelijke praktijken.

Zie ook dit introductiefilmpje van Harry Kunneman.

Prijs Leergang: € 3.000,- euro (excl 21% BTW). Incl. basisstudiemateriaal en gebruik van een elektronische leeromgeving.

Meer informatie

  Ik wil graag meer informatie ontvangen via:

  MailTelefoonZoom

  Eventuele opmerking(en):

  Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Antoinette Bolscher, via antoinette@waardenwerk.nl.

  Klik hier om aan te melden in de Leeromgeving.


  1Vgl. de bijdrage van Jan Nap aan de bundel In goed gezelschap, onder redactie van Sietske Dijkstra, Harry Kunneman en Bart van Rosmalen, Cahiers Waardenwerk no. 2, uitg. SWP, Amsterdam 2019, p. 117